pondělí 28. prosince 2009

Vánoční recepty

Tradiční přípravná akce na Vánoce se neobejde bez jednoho telefonátu. Tedy možná bez více telefonátů, ale vzhledem k tomu, že jídlo hraje v mém životě hodně důležitou roli, tak prostě musím zavolat tetě, jak je ten recept na rybí polévku. A tak, abych nemusela příští rok volat zase a abych to měla napsané někde, kde se to, alespoň doufám, neztratí (čož by se jistě stalo, kdybych to nechala napsané jen na papíru, jak je to teď...), napíšu ho sem. Asi není moc odlišný od těch v kuchařce, ale letos byla polévka obzvláště dobrá, takže to určitě stojí za to sepsat.
Rybí polévka:
Do mírně osolené vody (cca 1,25l na hlavu (kapří) dáme vařit 2 hlavy (bez očí a žaber - to by pak bylo hořké) a ocásky, spolu s 2 bobkovými listy, 4 kuličkami nového koření a 6 kuličkami pepře. Vaříme asi půl hodiny, potom scedíme, necháme vychladnout a obereme maso. V hodně osolené vodě povaříme na kousky nakrájené mlíčí, jikry a vnitřnosti. Vodu potom vylejeme. Na drobno (hodně) nakrájíme 1 mrkev, 1 menší petržel a 1 větší cibuli a osmažíme na 2 lžících másla, zalejeme vývarem, přisolíme, přidáme obrané maso i nakrájené vnitřnosti a přidáme rozetřené 2 stroužky česneku, hrášek, špetku nastrouhaného muškátového oříšku a povaříme 20 min. Ke konci zakvedláme ještě vajíčko. Podáváme s osmaženou žemlí.
Bramborový salát:
Uvařime naloupačku brambory - cca 2/3 velikého květovaného hrnce, oloupeme je a necháme vychladnout. Potom je protlačíme přes vánoční čtverečkovač do velké bílé mísy a část jich ještě do malé skleněné. Přidáme nakrájené okurky z jedné sklenice, mrkev a petržel ze dvou skleniček, střední plechovku hrášku, 2-3 vajíčka - nemusí být, 2 lžíce hořčice (ale pozoz, musí to být Benita Fine Mustard z Kauflandu nebo prostě nějaká francouzká), skoro celou velkou sklenici tatarky, malý bílý jogurt osolíme, opepříme, případně trošku podlejeme lákem z okurek. Vše promícháme ochutnáme a případně ještě dokořeníme, pak smícháme obsahy obou mís, dáme na balkón, pokud je venku dost zima a pak chodíme ujídat. Mňam.

Žádné komentáře:

Okomentovat